Підсумки зустрічі ініціативної групи Meridian Czernowitz

За організацією Міжнародного поетичного фестивалю MERIDIAN CZERNOWITZ стоїть група людей, котрі вирішують стратегічні питання діяльності фестивалю, затверджують його учасників, формують загальну концепцію та ставлять перед організаторами конкретні цілі. Це — ініціативна група фестивалю, батьки-засновники та «мізки» MERIDIAN CZERNOWITZ.

4 вересня, у третій день другого «видання» MERIDIAN CZERNOWITZ, відбулася зустріч ініціативної групи, на якій були присутні: Святослав Померанцев, Ігор Померанцев, Йосиф Зісельс, Марк Бєлорусець, Петро Рихло,  Олександр Бойченко, Юрій Андрухович. Також, прийшли запрошені Вєра Багаліантц — директор Гете-Інституту Україна та пані Діана Клочко — координатор книжкових проектів фестивалю.

Секретарем зустрічі була Ірина Вікирчак.

Такі збори відбуваються один раз на рік — для підбиття підсумків роботи організації та обговорення нагальних питань і мають форму «брейн-шторму».

Засідання розпочав Святослав Померанцев, представивши гостям Євгенія Горіна — не лише музиканта й актора, але й цікавого режисера. Женя розповів про фільм, над яким він та його колеги працюють на даний момент. Фільм присвячений Чернівцям та фестивалю і буде більше художнім, ніж документальним, житиме своїм життям окремо від фестивалю. Планується представити фільм на презентаціях у Києві та Чернівцях нового роману Юрія Андруховича «Лексикон інтимних міст» вже 11 листопада цього року.

Перше питання, що віддалось на обговорення  — це загальний вектор роботи фестивалю. Оскільки Чернівці — місто німецькомовної літератури, Святослав Померанцев, президент фестивалю, пропонує залишити «ядро» німецькомовним, додавши до поетів із Німеччини, Австрії, Швейцарії їхніх колег із Ліхтенштейну, Люксембургу та інших німецькомовних регіонів (частина Казахстану, північ Італії). Пропозиція, безумовно, знаходить підтримку, але цим географія фестивалю не обмежиться. «Домінанта» фестивалю — українсько-німецькомовна, що виправдовує мету фестивалю — повернення німецького слова в Чернівці, а Czernowitz — на культурну мапу Європи.

Чи варто переносити фестиваль на жовтень — це питання викликало бурхливу реакцію та багато різноманітних коментарів. Справа у тому, що вересень і так багатий на події літературного характеру. Сашко Бойченко зауважив, що жовтень дуже гарний місяць в Україні, але, на жаль, уже холодний. Тому, в такому випадку довелося б вибирати закриті академічні локації. Коментар Ігора Померанцева про те, що «Чернівці -один з героїв фестивалю», один з учасників, позбавив будь яких сумнівів щодо ізоляції цього «персонажу» нашого дійства, тому було вирішено залишити фестиваль у вересні.  В цьому є плюс і з точки зору літературного менеджменту: є ідея зробити вересень «місяцем літературних подій в Україні», і якщо, орієнтуватися на західного інтелектуального  туриста, то йому було б зручно відвідати кілька заходів в рамках одного туру Україною.

Отже, вже можна говорити про часове розташування ІІІ Міжнародного поетичного фестивалю  MERIDIAN CZERNOWITZ 2012 — це 7-9 вересня 2012.

До кінця вересня планується також узгодити та затвердити імена поетів, які будуть запрошені на наступний фестиваль.

Ще одна, важлива і цікава тема обговорення — книжкові проекти. У цьому році у іще експериментальному фестивальному видавництві на світ з'явилося п'ять книжкових проектів під брендом Meridian Czernowitz.  Шостим і найгучнішим проектом стане новий роман Юрія Андруховича. Сам патріарх поділився, що колеги часто запитують про його нового видавця і цікавляться його контактами. Тому є надія на майбутнє  видавництва Meridian Czernowitz.  Марк Бэлорусець пропонує видавати перекладні книги, Петро Рихло — презентувати уже існуючі книжкові проекти, повязані з Чернівцями. Останнє слово — за Ігором Померанцевим, який по-батьківськи нагадує: «Наш фестиваль живий, тому давайте видавати живих авторів!»

Під час розмови неодноразово згадувалось ім'я поета Пауля Целана, якому, власне, був присвячений перший фестиваль.  Фестиваль ініціює створення такого собі «Literaturhaus», який був би одночасно і музеєм Целана. Але справа його створення покладається на Чернівецьку Міську Раду.  

Пані Вєра Багаліантц ініціювала створення літературної премії при фестивалі. Розробку концепції  довірили пані Діані Клочко, Йосифу Зісельсу та Марку Бєлорусцю.

Вартим уваги є унікальний в Україні проект — «Поети в резиденції». Такі стипендії надаються поетам та письменникам у різних країнах Європи, куди часто запрошуються і українські автори. Проект відразу знайшов підтримку у представників міської влади. Згідно концепцією, першим запрошеним автором буде німецький  поет — що житиме й працюватиме певний час у Чернівцях, розповідаючи про Чернівці на увесь німецькомовний світ.

Зустріч ініціативної групи пройшла у теплій атмосфері, відчувалось хвилювання кожного присутнього, висловлені думки були вислухані й обговорені. Мета зустрічі — оцінити роботу фестивалю, дати поштовх новим проектам, запустити механізм роботи над ними, що вдалось зробити під час двогодинної  дискусії. Нагадаю, наступний Meridian Czernowitz відбудеться 7-9 вересня 2012 року.
Ірина Вікирчак 

1 коментар

Святослав Вишинський
Можливо, побажання невчасне, позаяк програма фестивалю розписується за рік до нього, проте пропозиція до організаторів, котра лунає не вперше: враховуючи, наскільки «Meridian Czernowitz» пов'язаний з іменем Пауля Целана, організаційний комітет міг би запросити до участі російський Dark Folk проект «Majdanek Waltz», відомий не тільки музичними адаптаціями німецького експресіонізму, але й спільним із московським проектом «Солнечная Соль» альбомом 2011 р. «Tenebrae», цілковито присвяченим творчості чернівецького поета:



Молоді люди не мають нічого проти DJ Soulsurfer та клубних виконавців, однак жертвувати мистецтвом заради Юрія Андруховича та ін. розваг безмірно не можна.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте